בית חכם

אם אתם לפני רכישה של דירה חדשה, שיפוץ או סתם מתעניינים בדרכים לשדרג את הבית, המאמר הזה הוא בשבילכם. יותר ויותר אנחנו שומעים את המונח 'בתים חכמים'. הוא מגיע בכל מיני הקשרים ויוצר הרבה סקרנות ולא מעט בלבול. אז ראשית, בואו נבהיר: 'בית חכם' היא הגדרה כוללת למגוון מערכות ביתיות אשר נשלטות על ידי תוכנה. זזו יכולה להיות מקומית או אפילו באפליקציה בטלפון. בית חכם הוא למעשה החיבור בין מערכות מוכרות – חלונות, דלתות, תאורה, אזעקה ועוד – לבין טכנולוגיות של עיבוד נתונים, בקרה אלקטרונית ואפילו למידת מכונה במקרים מסוימים. למערכות בית חכם יש עלות נוספת שלא הייתה מוכרת עד כה. בה כלולים מנגנוני הפעלה שונים, מנועים, חוטים, חיישנים נוסף לבקר או מחשב המרכזי ועלויות התוכנות השונות. לצד העלויות יש גם יתרונות גדולים: בית חכם הוא מקום שיותר נוח לחיות בו. דברים מתבצעים בלחיצת כפתור, או אפילו על ידי חיישנים שונים באופן אוטומטי. הנתון היותר מפתיע הוא שמערכות בית חכם יכולות להיות לעיתים אפילו השקעה המחזירה את עצמה. על כך בדיוק תוכלו לקרוא כאן בהמשך.

עלויות מערכת בית חכם

בכדי להעריך עלות של בית חכם, יש להבין תחילה מהן המערכות אשר ישלטו באופן 'חכם'. העלויות יכולות להתחיל בכ15000 ש"ח לבית חכם בסיסי ולהגיע עד כמה מאות אלפי ש"ח לבית חכם המותקן בבית מגורים גדול וכולל מערכות רבות. חלק ניכר מהעלות נקבע לפי סוג הבית החכם כאשר קיימות שתי אפשרויות: חוטי ואל-חוטי. בית חכם אשר מצריך חיווט בין המערכות השונות ומערכת הבקרה, יעלה כמה עשרות אלפי שקלים נוספים הנדרשים לעבודות ההכנה. אלו כוללות חציבה בקירות והתקנת תעלות עם חוטים. בבית אשר נבנה מאפס העלות תהיה כמובן נמוכה יותר. אופציה נוספת היא מערכת אלחוטית אשר תחסוך בעלויות הללו כאשר החומרה שלה תהיה מעט יקרה יותר. לדוגמה, אם תרצו לבצע התקנת תריס חשמלי בבית הפרטי שלכם, תוכלו לבחור בחיבור חוטי או אלחוטי. הבחירה הסופית צריכה להיעשות לאחר ייעוץ עם חברה מקצועית להתקנת מערכות בית חכם.

בית חכם וחסכוני

בית חכם מצריך כאמור השקעה ראשונית משמעותית, אך האם זהו כל התחשיב? התשובה היא שלא, בית חכם יכול לתרום לחיסכון משמעותי בהוצאות השוטפות.

תריס חשמלי אשר נשלט באופן התואם את אור השמש, יכול לחסוך חשמל רב. ראשית, הוא מונע חדירת קרני שמש בשעות החמות ובכך מצמצם את המאמץ של המיזוג. בחורף, אותם תריסים בדיוק נפתחים כל אימת אשר שמש חורפית יכולה להיכנס לבית. כך, בעזרת אפקט הדומה לזה של חממה, משתמשים באור השמש לחימום הבית ומורידים את צריכת האנרגיה.

דוגמה נוספת היא של תאורה חכמה. זאת מקושרת למערכת של חיישני אור, נפח ולמחשב המרכזי. במקום להדליק ולכבות אורות באופן אקראי, אנחנו יוצרים מעין 'תסריטי' תאורה אשר נכנסים לפעולה לפי כמות האור, הזמן ביום ונוכחות הדיירים בחדר הספציפי. מערכת כזאת לא רק שנותנת אור נעים ובריא יותר, היא אף חוסכת חשמל בכך שהיא פועלת בדיוק מירבי בזמן ובמקום בו היא נדרשת.

למעשה, לכל מערכת של בית חכם יש אלמנט של התייעלות וחיסכון. מנעול חכם למשל חוסך את הצורך בהעברת מפתחות ומאפשר לנותני שירות להיכנס אל הדירה ללא נוכחותנו, מערכת מצלמות נותנת לנו את הביטחון לעשות זאת מרחוק. לכל המערכות הללו יש פוטנציאל לחסוך לנו זמן רב, זמן ששווה לנו הרבה כסף.