המדריך להתנהלות פיננסית נכונה בעסק

רבים חולמים בגדול, מקבלים אומץ, בוחנים היתכנות, משקיעים את הלב, אך בסוף היום מגלים שהעסק שהיה אמור להוביל אותם לשלב הבא בעצם השאיר אותם פצועים, ואם לא אותם, אז את חשבון הבנק, וכשזה קורה, קשה לקבל כוחות להמשיך הלאה. אי לכך מראש חשוב להבטיח שההתנהלות הפיננסית תהיה מושכלת, ועל כן הכרחי להבין מה עושים וממה נמנעים.

עשה ואל תעשה

לא פעם התחושה שהעסק פונה לכיוון טוב, אך בפועל הנתונים שונים לגמרי. אי לכך תמיד חשובה שקיפות ובטח כאשר מדובר במצב הפיננסי, ופה מוטב להכיר כלים שמסייעים לעמוד ביעד בקלות יתרה. במה מדובר? ראשית יש לכתוב תוכנית עסקית, כזו שמגדירה מראש מהם הצעדים של העסק בכול נקודת זמן וכזו שמתייחסת להתנהלות השוטפת לצד הגדרת יעדים כלליים ונקודתיים. כמו כן, חשוב לבצע מעקב צמוד אחר סך הוצאות העסק ולהשקיע בהנהלת חשבונות מקצועית – באמצעות הנהלת חשבונות מדויקת ניתן להתקדם קדימה ולהימנע מצעדים מוטעים. במקביל, יש צעדים שרצוי להימנע מהם. כך למשל אין לקחת הלוואות שלא ניתן לעמוד בהן, אין לקבוע מחירים לפני שעורכים סקר שוק, אין להעמיס על עצמכם תפקידים ואין לחסוך במקום שעשוי להוביל למפלה עסקית.

ניהול תזרים מזומנים בעסק

טיפים חשובים:

  • ניהול תזרים מזומנים – בכדי לקבל מידע עדכני אודות מצבו הפיננסי של העסק חשוב לבצע ניהול תזרים מזומנים: תזרים מושכל מאפשר אוויר נשימה, לעמוד בהתחייבויות הכספיות, לנצל הזדמנויות עסקיות, לבסס רזומה כעסק מקצועי, להבטיח שיתוף פעולה פורה מול הספקים והעובדים וכדומה. אי לכך יש לבצע דו"ח תזרים מזומנים שבין היתר כולל התייחסות נקודתית לסך התשלומים והתקבולים, כולל אלו שטרם נפרעו.
  • הלוואות – הלוואה עשויה להרים את העסק, אך יש לבצע חושבים והשוואות טרם ממהרים לקבל הלוואה כזו או אחרת, וזאת כי הלוואות כרוכות בריביות והצמדות ועל כן הכרחי לבצע תכנון כלכלי מקדים לצד הבנה מעמיקה בכול הנוגע למצבו הנוכחי של העסק. אי לכך אין למהר לקחת הלוואה טרם בוחנים היטב את סך ההשלכות.
  • חתירה להתייעלות – יש לבחון את הנתונים כפי שהם מבלי לעגל פינות. כך למשל אם מבינים שפרויקט מסוים אינו רווחי מהותי לחתוך אותו במידי. מכאן שאין לתת מקום ללב, אלא בכול הנוגע לעסק שאמור להיות כלכלי יש לפעול מהשכל.
  • חידוד נוהלי גבייה – בכול מה שנוגע לגביית תשלומים עסקים רבים נופלים. אי לכך רצוי להיעזר במנגנון בקרת אשראי ולהימנע מלהגדיל את המסגרת אם לא קיימים הביטחונות הנחוצים. בנוסף, עדיף להיות תלויים במספר רב של לקוחות, יש לשלוח את החשבונות במועד ובכול הנוגע לאי תשלום יש לנקוט בפעולה אקטיבית.
  • תמחור – בכול הנוגע לתמחור ראוי להגיע למחיר האופטימאלי, כזה שמושתת על גורמים משתנים, מיתוג העסק ומחיר השוק. חשוב לחדד שתמחור שגוי לא רק יפגע ברווחים, אלא גם עשוי לפגוע במוניטין.

שורה תחתונה

שנסכם? תמיד יש עוד מה לחדד ותמיד יש לבחון את המצב מחדש. התנהלות פיננסית של עסק מהווה מצב דינאמי, משמע חשובה בחינה תקופתית לצד ייעוץ מקצועי.

נגישות