האפשרויות הקיימות למימון שירותי קבורה

מוות שלא אדם קרוב זה אף פעם לא דבר שבשגרה. כשאנו נאלצים להיפרד מחבר אהוב, מאם או אב, סב או כל בן משפחה – הדבר גורם לנו צער רב ויגון מתמשך. לצד הרגשות הקשים, ישנם גם מתחים שקשורים לארגון כל הדרוש כדי שניתן יהיה לקבור בכבוד את המת, כמו: תכנון הדרך שבה יש לשבת שבעה, ארגון מסע הלוויה ובחירת מצבה שתנציח את קיומם של היקרים לנו. אבל מה עושים כשאין תקציב זמין עבור מה שנדרש לקבורה? הנה הדרך למימון:

בישראל, מדינה שבה מאמינים בכבוד המת, ניתנים שירותי קבורה עבור כל תושב ישראלי שנפטר בארץ או בחו"ל. המדינה מספקת שירותי קבורה ומימון עבור כול התושבים ללא קשר לדת למין או לסטטוס כזה או אחר. על פי החוק, יוענק מימון שירותי קבורה שכוללים: רכישת מצבה, תשלום לבית העלמין, תשלומים לרשויות וכיו"צ בזה, בעוד שהמימון משתנה בהתאם לגוף שמבצע את ההליך. חברת ביאזי מצבות בירושלים מתמחים בבנייה והקמת מצבות, חידוש ושיפוץ מצבות, החלפת ובניית מצבות ישנות לחדשות ומתן מידע בנושא קבורה.

מי מממן את ההוצאות

הגוף שמטפל בנושאי קבורה ומימון הוא המוסד לביטוח לאומי. מוסד זה יסייע בהוצאות הכנת המת לקבורה (בדרך כלל מול בית העלמין וחברה קדישא) והוא יקצה חלקה עבור הנפטר. בישראל יש מספר רב של בתי קברות שבהם אפשר לקבור את הנפטר במימון של הביטוח הלאומי. עוד יתקבל מימון עבור צוות קבורה, ועבור מצבה ראויה שבאמצעותה אפשר להנציח את האדם הקרוב.

כיצד מקבלים את המימון

כדי לקבל את הסיוע יש לפנות למוסד לביטוח לאומי (באתר של ביטוח לאומי תמצאו מידע מפורט בנוגע לתשלום הוצאות קבורה ושאר שירותים הדרושים כדי להביא את המת למנוחת עולמים). הביטוח הלאומי יבדוק את הזכאות לפי מספר קריטריונים, בעת שמי שזכאי הוא תושב ישראל שהוכר על ידי הביטוח הלאומי כתושב ישראל בעת הפטירה, גם אם אינו יהודי. הביטוח הלאומי יכסה את ההוצאות מול החברה שתיבחר לבניית המצבה.

היכן קוברים את המתים בישראל?

בישראל יש מספר אופציות לקבורה שהאחת היא בבית הקברות הסמוך לבית החולים בו נפטר האדם. עוד ניתן לקבור את הנפטר באזור המגורים שלו לפי הרישום במרשם האוכלוסין, או בבית קברות שבו קיימת חלקת קבר משפחתית (כמו בבית קברות פרטי). במקרים של קבורה בבית עלמין פרטי לא תמיד יהיה מימון – בשל היוקרה של קבורה פרטית או אזרחית. בתי עלמין אזרחיים מאפשרים קבורה של כל אדם ללא הבדל ולא קשר למקום המגורים, לבית החולים או לדת.

לסיכום, כדי להקל על המועקה במוות של אדם קרוב, מומלץ להיעזר בשירותים של המדינה על מנת לעבור את התהליך עם כמה שפחות כאב או מועקה.

נגישות