כיצד משפיעה האוטומציה על התעשייה?

התעשייה תופסת מקום מרכזי מאוד בעולם המודרני, כדי לספק את הביקוש המתמיד למוצרי צריכה ולא רק – יש מוצרים רבים מאוד המיוצרים כיום באמצעות טכנולוגיה מתקדמת. הדרישה הרחבה והתחרות העזה בתחומים אלו הובילו לפיתוח שיטות רבות לייצר מוצרים באופן מהיר ובהיקף רחב, ואוטומציה היא גורם מרכזי מבחינה זו. כיצד האוטומציה מתבטאת בתעשייה ואיך היא משפיעה על שוק העבודה? במאמר שלפניכם תקבלו תשובות לשאלות המעניינות אלו ונוספות, לצד כמה תובנות על האוטומציה והתעשייה המודרנית.

לשפר מהירות ולא רק

אוטומציה היא רעיון פשוט למדי – אפשר לתת למכונה לעשות במקומנו מה שעשינו עד כה ידנית, למשל אריזת מוצרים בקרטון. באמצעות יישום מערכות בקרה ואוטומציה אפשר לנהל תהליכי ייצור באופן היעיל ביותר. זה אומר בין השאר חיסכון בזמן, חיסכון בכוח האדם הדרוש, שיפור המהירות וכל זאת תוך שמירה על דיוק מרבי. יש כאן ללא ספק תועלות פוטנציאליות רבות. תועלות אלו מתבטאות היטב ברמה הכלכלית עבור עסקים וזה היה ועודנו הכוח הדוחף המרכזי אשר מוביל ליישום רחב שלהן.

חשיבות הבקרה

היכן שיש אוטומציה דרושה גם בקרה. הבקרה מתבטאת במערכות המסוגלות לנהל את תהליך הייצור האוטומטי, לזהות את מצבו ולהחליט החלטות בהתאם בזמן אמת. החלטה כזו עשויה להיות התרעה על חריגה מהתהליך, אולי בגלל תקלה. זה יכול להיות עצירה של המכונות במקרה של סכנה אפשרית, וזה יכול להיות כמובן שינוי אופן הפעולה בהתאם לנסיבות, למשל הורדת מהירות מנוע למינימום בזמנים שבהם הוא נמצא בהמתנה. עולם האלקטרוניקה המודרני מאפשר לבצע בקרה מתוחכמת מאוד מסוגים כאלו בעלויות נמוכות יחסית.

 

 

פסי ייצור ומכונות מתקדמות

עולם התעשייה משלב אוטומציה בדרכים רבות מאוד. זה יכול להיות למשל מכונת CNC המופעלת אוטומטית דרך מחשב. אך האוטומציה מתבטאת באופן רחב במיוחד, במסגרת פסי ייצור ומכונות מתקדמות למיניהן, למשל מכונת הרכבה של מוצרים.

תחום הרובוטיקה

תחום משנה מיוחד של עולם האוטומציה הוא נושא הרובוטיקה. רובוטים הם באופן בסיסי מכונות, אך כאן מדובר במכונה המשלבת מנגנוני בקרה מתקדמים ומסוגלת להחליף בני אדם במשימות עבודה רבות. בעבר דובר על כך שרובוטים יחליפו בני אדם כמעט בכל דבר, והייצור שלהם אכן הוביל לשינויים מהותיים בעולם, אבל הרובוטים עדיין רחוקים מלהחליף בני אדם בכל משרה. רובוטים ומחשבים עדיין לא "חושבים במקומנו" על כל דבר ואינם מפעילים שיקול דעת, ועדיין יש צורך בבקרה אנושית כדי לוודא שתהליכי האוטומציה נעשים כראוי ואין פגמים באף שלב בשרשרת הייצור.

ההשפעה על שוק העבודה

בהשפעת הרובוטים ולא רק, שוק העבודה עבר שינויים רבים. למעשה, האוטומציה הוכנסה ועודנה מוכנסת למקומות ולתפקידים רבים במקום עובדים אנושיים שעשו עבודות אלו עד כה, וההשפעה הבסיסית של שילוב אוטומציה לראשונה היא השפעה של ביטול מקומות עבודה לבני אדם. עם זאת, המורכבות הרבה של מערכות האוטומציה, פסי הייצור המודרניים, הרובוטים וכל המכונות המעורבות בתהליך מחייבת בעצמה מעורבות אנושית רבה, כלומר היא יוצרת משרות חדשות ובשורה התחתונה, יש כאן אפקט של שינוי בסוגי המשרות הרלוונטיות. כמות העבודה הידנית הפשוטה פחתה, ולעומתה כמות העבודות המתעסקות בתכנון מכונות ובאוטומציה, בפיתוח ובייצור בתחומים אלו עלתה.

לסיכום

האוטומציה והתעשייה הם שילוב מוצלח במיוחד, אשר הוכיח את עצמו היטב לאורך השנים. כך שקל לחזות את העתיד מבחינה זו – שילוב האוטומציה בכל תחומים החיים וכרגע לא נראה שהיא תייתר את הצורך בבקרה אנושית.

נגישות